Over Joy

For English, please scroll down

Mijn werk is gebaseerd op persoonlijke fascinaties m.b.t materiaal en omgeving en hoe dat zich verhoudt tot de vergankelijkheid.
Mijn meubels vertellen een verhaal en hebben karakter.

Slijtage is geen noodzakelijk kwaad in mijn ontwerpen.

De erkenning en het bewustzijn van slijtage, op zowel het materiaal als het eindproduct, dragen bij tot een luchtig, realistisch en gebruiksvriendelijk eindproduct.

In plaats van alleen maar te willen ontwerpen, probeer ik alles in eigen beheer te houden.
Ik produceer, verspreid en verkoop mijn eigen producten, waarbij een persoonlijke band belangrijk is voor de tailor-made producten die ik lever.

Roeien met de riemen die je hebt, het laag houden van de kosten, het gebruik van minimaal gereedschap en locaal gevonden materialen vormen hierbij ook altijd een rode draad.

Het materiaal dicteert meestal het uiteindelijke resultaat en de producten passen zich steeds aan aan de materialen en mogelijkheden.

Zo worden er producten bedacht die passen binnen de technische en financiele mogelijkheden.

Door te werken op het scherp van de snede tussen beeldende kunst en industriele vormgeving, ontstaat een interessante wisselwerking.
Een product wordt een sculptuur of vice versa.

Ik maak vooraf bijna nooit schetsen, het productieproces is voor mij de manier om een idee vorm te geven.

In de werkplaats worden experimentele objecten ontwikkeld die uniek en niet in oplage verschijnen. Vaak dienen deze producten als een prototype of zijn ontstaan uit het spontane ontwerpproces. Deze producten vinden hun weg veelal naar musea, galeries en priveĢ verzamelaars.

Op basis van deze experimenten worden sommige objecten vertaald naar exclusieve beperkte oplages, waarin elk product binnen een serie alsnog een unieke handtekening krijgt doordat geen ontwerp hetzelfde is.

Aan het andere uiterste ontwikkel ik in samenwerking met detail en groothandel, een collectie die geproduceerd kan worden op grotere schaal en betaalbaar is voor een breder publiek.

Mijn voornaamste uitgangspunt is het voortdurende onderzoek naar de menselijke maat in de producten, in verhouding tot de materialen, ontwerpen en boven alles het experiment.

Daarnaast geef ik ook workshops en lezingen aan o.a. academies en musea.

English version:

My works are based on personal fascinations for materials and their surroundings and how they relate to the zeitgeist and decay.

My furniture tells a story and has an attitude.
Decay and decline is not necessarily a bad thing in my designs.
The recognition of decay on both material and product, results in a down to earth product with a lot of freedom of expression.

I try to keep the whole production process in-house. I produce, distribute and sell my own products and a personal connection is a very important good, considering the tailor made items I make.

The experiments, made in the studio find their way, in customized editions, to retailers and clients.

On occasion or upon request, I host workshops and lectures